Børn 13-16 år

Teenagere kommer ofte til skade i trafikken. Som forælder er der meget, du kan gøre. Få gode råd og bliv inspireret af psykolog Ulla Dyrløv til, hvordan du kan lave gode aftaler, der holder. Hør også teenagernes egne holdninger til at have aftaler med deres forældre om trafik.

Aldrig mere, er rigtig lang tid

Leila blev vækket af politiet en lørdag nat i september i 2009. Hendes søn, Simon, var kørt galt på sin knallert på vej hjem fra byen.

Simon er hårdt kvæstet og bliver kørt på Rigshospitalet. Her kæmper han for sit liv de næste ni dage. Leila er med hele vejen og fortæller her om ulykken og kampen for Simons overlevelse.

Hvad sker der i en teenagers hjerne?


Det kan være svært at være teenager, og det kan være lige så svært at være forældre til én.
 
Det er der en naturlig fysiologisk forklaring på, fortæller Ann-E. Knudsen, cand.mag. i dansk og psykologi.
 
Hør om hjernens udvikling i teenageårene, og hvordan du kan hjælpe din teenager godt på vej gennem puberteten.

Se flere videoer med Ann-E. Knudsen:

Det burde ikke kunne lade sig gøre

”Man dør ikke som 15-årig. Det burde ikke kunne lade sig gøre.”

En morgen i juli blev Annbritt ringet op med beskeden om, at hendes 15-årige søn Peter er løbet ud foran en bil.

Annbritt fortæller historien om sin søns ulykke, i håbet om at andre forældre ikke skal opleve det værst tænkelige; at miste et barn.

Hvad betyder mobilen for en teenager?

Hvorfor fylder mobilen så meget i en teenagers sociale liv?
Og hvorfor er det problematisk at bruge den i trafikken?

Hør læge Imran Rashid forklare, hvordan mobilen påvirker teenageres hjerne, og hvordan du som forælder kan tage snakken om mobilbrug i trafikken.

Det er dit ansvar


Du synes måske, at dit teenagebarn har helt styr på trafikken. Men 13-16-årige børn har endnu ikke udviklet det overblik, der gør, at de kan gennemskue konsekvenserne af deres handlinger - fx hvis de ikke bruger cykelhjelm eller hvis de skriver sms'er, når de cykler.

Derfor har du ansvar for at blande dig i, hvordan dit barn kommer rundt i trafikken. Det mener psykolog Ulla Dyrløv. Få hendes gode råd til, hvordan du taler med dit barn om trafik. 

Se flere videoer med Ulla Dyrløv:

Forældre betyder mere end vennerne

Børn 13-16 år: Forældre betyder mere end vennerne
Forældre har større indflydelse på 13-16-åriges holdninger til trafik end vennerne har. Hver anden mellem 13 og 16 år siger, at forældrene har en stor indflydelse. Kun hver fjerde mener, at vennerne påvirker deres adfærd i trafikken.

Unge lytter til deres forældre

Som forældre til teenagere er der masser af bekymringer. De begynder måske at ryge, drikke og feste. Men faktisk er trafikken noget af det farligste for de unge og farligere end både alkohol og vold.

Få rådgivning til hvad man kan gøre som forældre

Teenagere vil gerne have aftaler om trafik

Hør teenagernes egne holdninger til at have aftaler med deres forældre


Mikkel går i skole og til fodbold. Cyklen bliver brugt, når han skal længere væk. Hjelmen er på - for det meste.

Johanne cykler til og fra skole. Hun har efterhånden vænnet sig til at bruge cykelhjelmen – også for at være et godt forbillede for sine mindre søskende.

Mads er landevejsrytter på det danske landshold. Han træner normalt 2 - 4 timer om dagen.

Ingeborg cykler til og fra skole og til fodbold. Hun bruger også cyklen, når hun besøger sine venner.

Anton cykler til skole, til vennerne og til og fra fester. Han ved godt, at han bør cykle med cykelhjelm, men har ikke fået købt den endnu.

Du har en betydning som forælder

Regler virker bedre end dialog

Børn 13-16 år: Regler virker bedre end dialog
Tal med din teenager - det gør en forskel. For de 13-16-årige gælder, at hvis de har lavet regler med deres forældre, påvirker det også deres holdning til fx at tale i mobil på cyklen.

Hjælp din teenager til at huske cykelhjelmen

Som 16-årig kom Thea ud for en trafikulykke, der har mærket hende for livet. Hør hendes historie her:

Test dig selv

Hvad ved du om teenagere og deres brug af mobiltelefon i trafikken? Test din viden, og få bl.a. svar på hvor mange af de unge, der ikke synes, det er ok at bruge håndholdt mobil på cykel.

Tag testen her

Det kan du gøre som forælder

Børn 13-16 år: Det kan du gøre som forælder
  1. Tag stilling
    Start med at tage stilling til, hvordan du gerne vil have at dit barn begår sig i trafikken. Forventer du at dit barn er opmærksom i trafikken (fx ikke hører musik og bruger telefonen). Og hvad er din holdning til cykelhjelm, alkohol og hvor hurtigt knallerten må køre? 

  2. Lav regler eller konkrete aftaler
    Regler virker bedre end dialog. Brug gerne fakta og loven som argument. Sig fx: ”Der sker mange ulykker med uopmærksomhed. Jeg vil ikke have, at du kommer til skade, hvis du SMS’er når du cykler. Du kan også få en bøde”. Foreslå din teenager at stoppe op eller lade mobilen blive i lommen. 

  3. Støt dit barn i at sige fra
    Når forældre har lavet klare regler, f.eks. om fart og alkohol, har de unge lettere ved at sige fra over for vennerne. Fordi teenagere handler impulsivt, er det en god idé at komme disse situationer i forkøbet og give dem en vej ud. Sig fx: ”Hvis du sidder i en bil med ældre venner, der kører for stærkt, så sig at jeg har skrevet, at du skal komme hjem nu. ”

  4. Alliér dig med andre forældre
    Andre forældre synes også, at det er svært at blande sig. Tag derfor trafik op på forældremødet, og lav eventuelt retningslinjer for hele klassen - f.eks. om alkohol og brug af cykelhjelm og mobiltelefoner.

  5. Se på dine egne trafikvaner
    Hvis du selv lever op til de råd, du giver, er der langt større chance for, at dit barn efterlever dem. Er det tid til at lette foden fra speederen og lade mobilen blive i tasken?

De typiske teenageulykker

Ulykkerne stiger med alderen – mest for drenge

Børn 13-16 år: Ulykkerne stiger med alderen – mest for drenge
Risikoen for at blive dræbt eller komme alvorligt til skade i trafikken stiger, efterhånden som teenagerne bliver større - mere for drenge end for piger. Men der er en stigning for begge køn fra de er 12 år til de 16 år. Samlet kommer næsten fem gange så mange 16-årige alvorligt til skade eller bliver dræbt i trafikken som 12-årige.
Børn 13-16 år: Ulykkerne stiger med alderen – mest for drenge
Figuren viser aldersfordelingen blandt dræbte og alvorligt tilskadekomne børn i alderen 6-16 år.

Hvorfor tager teenagere så mange chancer i trafikken?

Børn 13-16 år: Hvorfor tager teenagere så mange chancer i trafikken?

Hjernen er på hårdt arbejde i teenage-årene. Selvom de fleste unge godt ved, hvad der er det fornuftige at gøre, gør de det ikke altid.

Teenagere konsekvensberegner ikke

Unge er ikke lige så gode til at tænke over konsekvenser, som voksne. De reagerer mere impulsivt, følelsesmæssigt og lystbetonet, når noget lokker. Man kan sige, at de unges mentale bremseklods ikke virker optimalt endnu.

Ofte tager 13-16-årige farlige chancer i trafikken. Fx at køre fuld på cykel, tune knallerten, læse på sms’er på cyklen eller give efter, når vennerne presser for at køre for stærkt.

Det nytter at lave regler eller konkrete aftaler med dit barn

Du kan hjælpe dit barn ved at lave konkrete aftaler om, hvordan han/hun kommer rundt i trafikken.

Tag en snak om det, når lejligheden byder sig. Fx når I kører i bil sammen og ser på hvad andre gør i trafikken, eller når I læser om en trafikulykke.  

Ulykkerne sker typisk i hverdagen

Børn 13-16 år: Ulykkerne sker typisk i hverdagen
I hverdagene bliver flere 12-16-årige dræbt eller kommer alvorligt til skade end i weekenden. Og det er primært om morgenen og i eftermiddagstimerne, når der er transport til og fra skolen, fritidsaktiviteter mv.
Børn 13-16 år: Ulykkerne sker typisk i hverdagen
Der sker flere fodgænger-, cykel- og knallertulykker i byen end på landet blandt de 12-16-årige. Generelt er der flere dræbte og alvorligt tilskadekomne 12-16-årige i byerne end på landet.

Ulykke til fods

Børn 13-16 år: Ulykke til fods

Det er fredag eftermiddag, og Jonas på 15 er på vej ud med vennerne. Det er efterår og mørkt. De skal over vejen, og der er ingen fodgængerovergang eller lyskryds. Jonas er optaget af at snakke med vennerne og glemmer at se sig for. Han går lige ud foran en bil. Han bliver påkørt og ender på skadestuen med skader på benet.

Hvad kan du gøre som forælder?

Selvom de 13-16-årige godt ved, hvad der er det rigtigt og fornuftigt at gøre i trafikken, glemmer de det ofte - især når de går eller cykler sammen med andre. Tal om hvor vigtigt det er at være opmærksom i trafikken og lav fx regler for brug af mobiltelefon.

Ulykke på cykel

Børn 13-16 år: Ulykke på cykel

Emilie på 13 år er på vej hjem fra skole om eftermiddagen. I et kryds overser hun, at hun har vigepligt, og kører ligeud uden at se sig for. Fra højre side kommer en personbil, som rammer hende. Hun har  ikke cykelhjelm på. Hun får hjernerystelse og brækker benet. 

Hvad kan du gøre som forælder?

De fleste ulykker med teenagere sker tæt på hjemmet og typisk om eftermiddagen på vej hjem fra skole eller på vej til fritidsaktiviteter. 13-16-årige har så meget andet at tænke på end trafikken. Emilie glemmer fx at se sig for i et kryds. Tal med dit barn om, hvor vigtigt det er at være opmærksom i trafikken og lav regler for brug af cykelhjelm.

Ulykke på knallert

Børn 13-16 år: Ulykke på knallert

Michael på 16 år er taget til fest på sin knallert. Han får et par øl og nogle drinks, og sent på aftenen skal han hjem. Han kører af sted på sin knallert, selvom han er fuld. Da han har kørt et stykke, drejer vejen, men han opdager det ikke. Han ender ude i rabatten og rammer ind i en lygtepæl med høj fart. Michael har ladet hjelmen blive hjemme, så den ikke ødelagde frisuren, og derfor må han på hospitalet med kraniebrud, skader på de indre organer og slemme hudafskrabninger på benet.

Hvad kan du gøre som forælder?

Pas godt på din søn eller datter ved at sætte dig ind i færdselsreglerne for knallert og lav konkrete aftaler eller regler med dit barn om blandt andet hjelm, fart og alkohol.

Unge har høj risiko på knallert

Børn 13-16 år: Unge har høj risiko på knallert

Knallerten er det farligste transportmiddel på vejene, og unge kommer ofte galt af sted. Vær sikker på, at din søn/datter kender og respekterer reglerne for lille knallert:

  • Du skal være 15 år og have kørekort til lille knallert, før du må køre i trafikken. 
  • Du må højst køre 30 km/t.
  • Du skal bruge styrthjelm.
  • Du må ikke køre spritkørsel.
  • Der må kun sidde én person på knallerten.
  • Du skal følge de færdselsregler, der gælder for cykel.
  • Du skal have dit kørekort på dig, når du kører knallert
  • Har din knallert ikke nummerplade, skal du have forsikringsbevis på dig.

Læs mere om de strenge sanktioner for at køre på en ulovlig knallert.

Skal dit barn tage knallertkørekort?

Børn 13-16 år: Skal dit barn tage knallertkørekort?

Hvis din teenager gerne vil tage knallertkørekort, er det snart tid til at tage kontakt til ungdomsskolen og blive skrevet op.

Om kørekort til lille knallert:

Man kan tidligst begynde på undervisningen til lille knallert, (også kaldet knallert30) når man er 14 år og 6 måneder.

Undervisningen foregår på den lokale ungdomsskole i kommunen. 

For at man må køre lille knallert skal man:

  • Gennemføre knallertundervisningen på ungdomsskolen.
  • Tage et obligatorisk 8 timers kursus i førstehjælp.
  • Bestå en teoriprøve og en praktisk køreprøve.
  • Være fyldt 15 år.

Farligt at køre knallert

Knallerten er det farligste transportmiddel på vejene, så overvej om din teenager er klar til at køre knallert allerede som 15-årig – eller om han/hun måske skal vente lidt.


Få gode råd til at køre sikkert på knallert

Børn fra 15 år kan få bøder

Det koster 500 kr, hvis dit barn kører på cykel og ...*

  • bruger håndholdt mobil

  • kører over for rødt

  • overtræder ubetinget vigepligt

  • kører mod færdselsretningen

  • * Bødetaksten er reelt 1000 kr, men halveres for børn mellem 15 og 18 år. Dog kan bøden minimum være på 500 kr.

Det koster også 500 kr, hvis dit barn kører på cykel og ... *

  • ikke har lys på i lygtetændingstiden

  • cykler i fodgængerfelt, på fortov eller gangsti

  • ikke giver tegn, når du drejer eller stopper

  • * Bødetaksten er reelt 700 kr, men halveres for børn mellem 15 og 18 år. Bøden kan minimum være på 500 kr.

Dit barns klasse kan få besøg af Sikker Trafik LIVE – et gratis tilbud til 8.- 10 klasse

Børn 13-16 år: Dit barns klasse kan få besøg af Sikker Trafik LIVE –  et gratis tilbud til 8.- 10 klasse

Fortæller sin personlige historie
Eleverne møder en person, der lever med en synlig skade efter en trafikulykke. De hører historien om ulykken og om at skulle leve et andet liv, end man havde forestillet sig. 

Der er løbende dialog gennem hele foredraget, hvor eleverne også får viden om risici i trafikken og de mulige konsekvenser, når det går galt.


Fortæl klasselæreren, at han/hun kan bestille et foredrag på:

www.sikkertrafik.dk/live

Tips til at vælge køreskole

Hvis din teenager snart skal tage kørekort, er det en god idé at I sammen bruger tid på at vælge en god køreskole.

Lyt til anbefalinger
Spørg jer omkring og lyt til andres erfaringer. Kender I én, der har været glad for sin køreskole og kørelærer, er der gode chancer for, at din teenager også bliver det.

Kig på flere køreskoler
Kig på flere tilbud fra forskellige køreskoler. Find ud af, hvad andre fortæller om dem, og sammenlign, hvad I får for pengene. Brug lidt tid på at tage en beslutning i stedet for bare at vælge den køreskole, der ligger tættest på, eller den med den laveste pris.

Tal med kørelæreren
Tag ud til køreskolen og tal med kørelæreren. Det er vigtigt, at begge dele passer til din teenagers behov. Synes I, at kørelæreren er fornuftig og seriøs, har I bedre muligheder for at få et godt samarbejde.

Få flere gode råd om kørekort på her

Oftest stillede spørgsmål

Oftest stillede spørgsmål til Rådet for Sikker Trafik

Børn 13-16 år: Oftest stillede spørgsmål til Rådet for Sikker Trafik

Hvor stor anhænger må jeg køre med B-kørekort?

Trafikken ved mit barns skole er farlig. Hvad kan jeg gøre?

Jeg har kørt for stærkt. Hvad får jeg i bøde?

Hvorfor har så mange biler slukkede baglygter?

Få svar på disse spørgsmål - og mange flere - her

 

Få gode råd om dit barn i trafikken

- direkte i din indbakke!

Som forælder har du ansvaret for at lære dit barn at færdes sikkert i trafikken. Men måske er du usikker på, hvad dit barn er klar til?

Tilmeld dig og få gode råd, der passer til dit barns alder. Helt fra valg af autostol, de første cykelture og til den dag, hvor dit barn vil tage kørekort.

Hvem kan tilmelde sig gode råd om trafik?

Du kan tilmelde dig, hvis du har børn i alderen 0 til 18 år.

Hvor ofte modtager jeg gode råd om trafik?

Du modtager gode råd om trafik ca. 4-6 gange om året (per barn).

Hvordan tilmelder jeg flere børn? 

Du skal blot udfylde formularen en gang per barn. Bemærk, at du kan benytte den samme emailadresse, og at du kun behøver at bekræfte din emailadresse en gang.

Tilmelding er gratis. Vi brug for dit samtykke til at gemme dine persondata