Gravid

Få gode råd til, hvordan du spænder selen rigtigt, når du er gravid – og hvordan du kommer sikkert hjem fra hospitalet med dit nyfødte barn.

Sådan spænder du selen rigtigt

Gravid: Sådan spænder du selen rigtigt

Brug altid sele - det er sikrest for både dig selv og barnet. Du skal bruge sele både på forsædet og bagsædet i bilen.

Selen beskytter både dig og barnet i maven, hvis der sker en kollision.

Sådan sætter du selen

Hofteselen skal sidde under maven, nede mod lårene. Den skrå sele skal sidde på siden af maven, op mellem brysterne og hen over skulderen. Stram selen godt til, både under maven og op over skulderen.

Du må aldrig sætte selen bag ryggen eller under armen.

Graviditetssele øger ikke trafiksikkerheden

Graviditetsseler gør ingen forskel i forhold til sikkerheden. De kan højst øge komforten under kørsel en smule. Sørg for, at hofteselen sidder under maven. Så er du sikret -  og desuden også sikker på, at sikkerhedsselen virker optimalt.

 

Hvad med airbaggen?

Gravid: Hvad med airbaggen?

Der et bedst, hvis du ikke sidder meget tæt på airbaggen, især sent i graviditeten. Hvis du kører bil, så skub sædet lidt tilbage, så afstanden til airbaggen bliver lidt større - men du skal selvfølgelig stadig kunne nå pedalerne uden problemer.

Hvis du sidder på passagersædet på forsædet, kan du skubbe sædet helt tilbage.

Det er ikke nødvendigt at koble airbaggen i bilen fra.

Hvis du ikke selv kører bilen og der er plads på bagsædet, så sæt dig om på bagsædet. Det er den sikreste placering.

 

Kom sikkert hjem fra hospitalet

Forbered jer på hjemturen inden fødslen, så I er klar til en sikker og tryg hjemtransport med den nyfødte.

I bil

Det sikreste er at spænde barnet fast i en babyautostol. I babyautostolen har barnet ryggen mod kørselsretningen og sidder godt beskyttet i tilfælde af en hård opbremsning eller en kollision. I videoen kan I se, hvordan I spænder baby korrekt fast i babyautostol.

Sørg for, at I har tjek på, hvordan autostolen fastgøres og hvordan selerne spændes, inden I skal ud på den første køretur med barnet. Det bliver mere roligt for jer, hvis I ved, hvordan I skal gøre.

Børn, som er meget små – fx for tidligt fødte – kan ofte ikke spændes ordentligt fast i en babyautostol, da selerne ikke kan strammes nok. I stedet kan I bruge en transportlift med seler. I transportliften ligger barnet ned og spændes fast med selen. Transportliften er også en god løsning til børn, som har særlige problemer eller sygdom, der betyder, at de ikke kan bruge en babyautostol.

Læs om reglerne for autostol og hvordan I vælger den rigtige

I taxi

Hvis I skal køre hjem fra hospitalet med taxi, så tjek på forhånd, om taxien kan medbringe en autostol til baby. Hvis ikke, kan I leje en babyautostol hos mange babyudstyrsforhandlere.

I bus eller tog

Hvis I skal have barnevognen hjem med bus eller tog, så forsøg at undgå den værste myldretid. Så der er bedre plads, og trafikken er ikke så hektisk.

Download pjecer om små børn i trafikken

Baby i bil_front.PNG
Baby i trafikken
Download