Kør bil, når du kører bil

Uopmærksomhed eller utilstrækkelig orientering spiller ind i over hver 2. dødsulykke i trafikken. Det svarer til, at der dør en hver 4. dag. Det sætter Rådet for Sikker Trafik og Forsikring & Pension fokus på i den landsdækkende kampagne ”Kør bil, når du kører bil”.

Kører du 80 km/t og kigger på din telefon i fire sekunder, svarer det til at køre 89 meter i blinde.

Kampagnefilmen: "Kig væk, skat"

Er du passager: Hjælp chaufføren med at indstille GPS, skrue låg af vandflasken eller tage telefonen.

Hvor farligt er uopmærksomhed?

Kør bil, når du kører bil: Hvor farligt er uopmærksomhed?

At taste et nummer ind på sin mobil, sms'e, læse, skrive eller række ud efter ting i bilen er nogle af de mest risikable handlinger, man kan foretage sig, når man sidder bag rattet. Problemet er, at man både kigger væk fra trafikken, har fjernet den ene hånd fra rattet og er mentalt fraværende. Og så opfatter man ikke, hvad der sker omkring én i trafikken. 

Jo mere kompleks og krævende aktiviteten er, jo højere er risikoen for at køre galt. Risikoen stiger med helt op til 6 gange, hvis man fx er optaget af at skrive en besked på mobiltelefonen i stedet for at koncentrere sig om kørslen.

Kilde: Transport DTU/Dingus et al. 2016

Du kan læse meget mere om uopmærksomhed under råd og viden

Test dig selv - hvad ved du om regler for brug af mobiltelefon i trafikken?


Kørt ned på motorcykel

Torben var på vej til polterabend i Randers. Det var en smuk lun sommerdag, så han tog motorcyklen. 10 minutter senere ligger han i en grøft 35 meter væk. Han kan ikke rejse sig. 

Torben er ramt af en bil. Fordi en uopmærksom bilist overser to biler, der holder stille for at svinge til venstre. 

Hør om Torbens kamp for holde smerterne på afstand og genvinde kontrol over livet.

Tre sekunders uopmærksomhed

Pludselig holder lastbilen lige foran ham. Ole når kun at rive rettet til venstre, før han brager op i bagenden af lastbilen fra en fart på ca. 120 km/t. Det larmer. Metal, knust glas og airbags, der springer. Og så er alt stille.

Hør hvordan Ole mirakuløst slap med en mørbanket krop og en lettere hjernerystelse, da han på vej hjem af motorvejen overså, at lastbilerne foran ham havde stoppet på grund af en begyndende kødannelse.

Kør cykel, når du kører cykel

Kør bil, når du kører bil: Kør cykel, når du kører cykel

Når du cykler, har du brug for alle dine sanser. Du skal kunne høre de andre i trafikken, være forudseende og samtidig styre din cykel sikkert. Mange cykelulykker sker, fordi cyklisten er uopmærksom pga. mobiltelefonen, musik i ørene, kører i egne tanker, har travlt eller er træt.

Det koster 1.000 kroner, hvis du bruger håndholdt mobil på cykel. 

Læs mere om uopmærksomhed på cykel