Pas godt på skolepatruljen - også når du har travlt

Skolepatruljerne udfører et frivilligt arbejde, der er vigtigt for vores sikkerhed på skolevejene - tak, fordi du stopper for dem.

"Der er fart på i min hverdag. Rigtig meget fart på".

Tak, fordi du stopper for skolepatruljen - også selv om du har travlt

Pas godt på skolepatruljen - også når du har travlt: Tak, fordi du stopper for skolepatruljen - også selv om du har travlt

Der er stor opbakning til skolepatruljen - og med god grund: hver morgen udfører de et vigtigt stykke frivilligt arbejde, når de hjælper små og store sikkert over skolevejen. 

Desværre tyder undersøgelser på, at mange danskere til tider glemmer deres opbakning, når de er fanget af morgentravlheden. Alt for mange skolepatruljer har nemlig oplevet, at deres arbejde ikke er blevet respekteret - nogle har endda stået i ubehagelige situationer, hvor de er blevet udsat for grov, chikanerende eller farlig adfærd fra andre trafikanter på skolevejen. 

 

Tak, fordi du passer godt på skolepatruljen, så de kan passe godt på dig.

For mange skolepatruljer har oplevet ubehagelige situationer


I 2020 gennemførte Epinion en undersøgelse blandt de lærere, der er ansvarlige for skolepatruljearbejdet på landets skoler med skolepatruljer. Undersøgelsen viste, at skolepatrulje-instruktørerne generelt oplever, at skolepatruljerne bliver godt behandlet, og at de møder opbakning til deres arbejde på skolevejene i morgentrafikken.

Dog kunne 45 % af skolepatrulje-instruktørerne berette om situationer, hvor skolepatruljernes arbejde ikke er blevet respekteret, eller hvor skolepatruljerne i mere sjældne tilfælde har oplevet chikanerende adfærd fra voksne på skolevejen.

Her er nogle eksempler:

"Nogle morgenbilister er utålmodige og kan blive irriterede på patruljen over ventetid. Nogle af skolens forældre som elever kan også finde på at vade over vejen på trods af patruljens anvisninger. Vi oplever heldigvis sjældent ubehagelige episoder, men de forekommer desværre indimellem."

 

"Vi oplever næsten ugentligt at blive råbt ad, få fingeren, spyttet på eller at være ved at blive ramt, da flere bilister ikke mener, at de skal standse for os."


"Vi har oftest problemer med cyklister, der cykler bag om skolepatruljen på fortovet eller imellem dem. I år oplevede vi en cyklist, der stoppede helt oppe ved en elev, samtidig med at hun spurgte, om de syntes, det var i orden, at hun skulle stoppe, når hun skulle på arbejde."

 
"Det handler mest om voksne der ikke respekterer skolepatruljens job, men som bare vader over fodgængerfelterne, når de ikke burde. Men da kommer jeg gerne som voksen ansvarlig ud og observerer ind i mellem og når børnene ønsker det. Jeg tager gerne fat i de voksne, der ikke accepterer skolepatruljen."