Uopmærksomhed i trafikken

På denne side kan du læse om uopmærksomhed og manglende orientering i trafikken. Hvad siger loven om uopmærksomhed? Hvad er manglende orientering? Hvor mange ulykker skyldes uopmærksomhed? Hvad kan du selv gøre for at være en opmærksom bilist?

Hvad er uopmærksomhed?

Uopmærksomhed i trafikken: Hvad er uopmærksomhed?

Uopmærksomhed skyldes ikke, som mange fejlagtigt tror, ting uden for bilen. 70% af de ting, der tager opmærksomheden, findes i bilen. Det kan fx være at:

 • du taler i telefon eller læser/skriver SMS
 • du indstiller GPS eller radio
 • du samler ting op fra gulv eller handskerum
 • du spiser eller drikker
 • du tager dig af urolige børn eller taler med dine medpassagerer
 • du er stresset og har tankerne et helt andet sted

Selv om du kompenserer for din uopmærksomhed ved at sætte farten ned, er det ikke nok til at eliminere risikoen for ulykker.

 

Uopmærksomhed er farligt fordi:

Uopmærksomhed i trafikken: Uopmærksomhed er farligt fordi:
 • Du bliver dårligere til at afkode trafikken
 • Din reaktionstid bliver længere
 • Standselængden bliver længere
 • Du kan overse skilte, vejafmærkning og andre trafikanter
 • Du er mindre opmærksom på sidespejle og bakspejl
 • Dine ratbevægelser bliver større og mere voldsomme
 • Du kan slingre – og i værste fald køre af vejen eller ende i modsatte vejbane

 

Hvad siger loven om uopmærksomhed?

Bemærk: Det er også forbudt at bruge udstyret håndholdt, selvom det er slukket eller ikke har forbindelse til nettet.

Ser politiet, at du bruger håndholdt teleudstyr, GPS, mobiltelefon eller lignende  mens du kører bil, får du en bøde på 1.500 kr., et klip i kørekortet samt 500 kroner til Offerfonden.

Fra 10. september 2019 koster det - udover en bøde på 1.500 kr. - også et klip i kørekortet samt 500 kroner til Offerfonden, hvis man benytter håndholdt mobiltelefon, GPS, tablets, computere m.v. under kørslen.

Der er mange ting, der kan forårsage uopmærksomhed, og det er umuligt at lovgive om dem alle. Politiet vurderer i hvert enkelt tilfælde, om denne paragraf er overtrådt. Det kan fx være, hvis de ser en bilist køre bil og læse avis samtidigt.

Fire former for uopmærksomhed

Uopmærksomhed i trafikken: Fire former for uopmærksomhed
 • Visuel: Når du ser væk fra trafikken
 • Kognitiv: Når du har tankerne et andet sted end trafikken
 • Motorisk: Når du slipper rattet med en eller begge hænder
 • Auditiv: Når du lytter efter andet end trafikken

Farligst er det at kigge væk fra vejen, for så opdager du slet ikke, hvis der sker noget. Men andre former for distraktion er også farlig, for det nedsætter reaktionstiden.

Jo flere sanser du bruger på andet end at køre bil, jo farligere er det. Griber du f.eks. ud efter din telefon for at læse en SMS, har du tre sanser i brug; Øjnene væk fra vejen, hånden væk fra rattet og tankerne væk fra trafikken. Og så er du ikke en sikker bilist.

Uopmærksomhed eller/og utilstrækkelig orientering?

Uopmærksomhed i trafikken: Uopmærksomhed eller/og utilstrækkelig orientering?

Uopmærksomhed eller utilstrækkelig orientering har betydning for, at ulykken skete i over halvdelen af alle dødsulykker i trafikken. Det kan være andre trafikanter eller genstande, der overses eller fejlvurderes – f.eks. i forbindelse med svingning, vigepligtssituationer, bakkemanøvrer eller hvis trafikanten er faldet i søvn.

Manglende orientering betyder, at føreren ikke har orienteret sig i tilstrækkelig grad, eller slet ikke. Og det kan være mere eller mindre bevidst. Når orienteringen er utilstrækkelig, kan det fx være en trafikant, der orienterer sig til den ene side, men glemmer at se i sidespejlet til den anden side. Det kan også være at trafikanter overses. Dette ses tit i byerne, hvor mindre trafikanter fx cyklister kan ”overses” i komplekse trafikale situationer, fordi føreren har fokus på andre elementer eller andre trafikanter i trafikken.

Det er vigtigt, at man som trafikant giver sig selv de optimale muligheder for optimal orientering, derfor er det vigtigt ikke at lade sig distrahere af udefrakommende elementer, og afpasse sin hastighed.

Derfor skal du ikke tjekke din mobil ved et lyskryds

Selvom du holder stille for rødt lys eller i kø, betragtes du stadig som kørende, og så må du ikke bruge håndholdt mobil/GPS/tablet mv. Du har ikke den fornødne opmærksomhed på trafikken og kan risikere at køre for hurtigt ud i krydset eller overfor rødt.

Kør bil, når du kører bil. Gode råd:

 • Forbered turen og kør i god tid

  Få ordnet, hvad der skal ordnes, inden du kører, så det ikke fylder i dit hoved på turen. Tag afsted i god tid, så uventede forsinkelser ikke stresser dig undervejs.

 • Kør bil, når du kører bil

  Koncentrer dig om trafikken og lad dig ikke distrahere af ting, der ikke har med kørslen at gøre. At køre bil, er en opgave, der kræver fokus.

 • Drop mobilen

  Sluk telefonen eller sæt den på flytilstand, hvis du ikke kan lade være med at kigge på den, når du kører. Hvis det er nødvendigt for dig at tale i telefon på vejen, så forbered den håndfri installation, inden du starter bilen. Vent med komplicerede telefonsamtaler, til du er fremme.

 • Hold ind til siden

  Hvis du har brug for at berolige børn i bilen, indstille GPS’en, lede efter ting - eller andet, som kræver meget af din opmærksomhed, så hold ind til siden, nå det er muligt og få det ordnet. Forsøg ikke at gøre det, mens du kører.

 • Få hjælp af din medpassager

  Få andre i bilen til at klare de ting, der tager din opmærksomhed fra trafikken. F.eks. at skrue låget af din vandflaske, kigge på kort, række dig solbriller, svare din telefon, indstille GPS osv.

Hvad gør jeg, hvis min chauffør er uopmærksom?

Uopmærksomhed i trafikken: Hvad gør jeg, hvis min chauffør er uopmærksom?

Hvis du kører med en chauffør, der er uopmærksom, kan du hjælpe chaufføren på flere måder:

 • Spørg chaufføren, hvordan han/hun helst vil have, at du hjælper på turen.
 • Hjælp chaufføren med at indstille GPS, skrue låg af vandflasken eller tage telefonen
 • Hvis der sker noget i trafikken, så lad være med at snakke til chaufføren
 • Tag ikke ”store diskussioner” op, mens I kører. Vent med det, til I er fremme.
 • Læg mærke til chaufførens tilstand. Spørg om I skal holde pause, hvis du mærker, at han/hun bliver træt eller ufokuseret.
 • Aftal evt. på forhånd, at I bytter plads i en bestemt by, hvis I skal køre langt.

Teknologiske assistenter kan afhjælpe uopmærksomhed

Uopmærksomhed i trafikken: Teknologiske assistenter kan afhjælpe uopmærksomhed

Det bliver forsket meget i teknologisk udstyr, der bl.a kan forhindre eller advare, fx hvis bilisten er uopmærksom under bilkørsel. Bilfabrikanterne tilbyder forskellige former for vognbaneassistenter, automatisk nødbremser, blind vinkel advarsler, træthedsregistrering eller automatisk justering af hastigheden til forankørende. Alle sammen systemer, der kan assistere føreren af bilen og evt. korrigere kørslen, hvis systemet registrerer en uhensigtsmæssig adfærd eller en potentiel risiko for sammenstød.

Stol ikke 100% på dit tekniske sikkerhedsudstyr
Du skal være opmærksom, når du bruger systemerne. Der findes nemlig ikke standarder på området og der er derfor stor forskel på hvordan systemerne fungerer, samt hvor automatiserede de er og hvordan de fungerer i de enkelte bilmodeller. Tag evt. din bil med på en testbane og prøv systemerne af, så du er sikker på hvordan de virker i trafikken. Vi anbefaler, at du aldrig stoler blindt på teknologisk sikkerhedsudstyr, men opfatter det som en assistent. Det er stadig dig, der er føreren og har ansvaret, når du kører bil.

Hvem bestemmer - dig eller din mobil?


Tilpas dine notifikationer:

Brug 'Forstyr ikke' når du kører bil:

En trafikulykke skyldes oftest flere faktorer

Uopmærksomhed i trafikken: En trafikulykke skyldes oftest flere faktorer

Uopmærksomhed og for høj fart er en dødsensfarlig cocktail. Hvis du fx overser en vigepligt, kommer over i modsatte vejbane, eller kører meget tæt på bilisten foran kan det gå grueligt galt. Kører du samtidig for hurtigt, bliver konsekvenserne endnu mere alvorlige. Den høje fart betyder, at du når at køre endnu længere før du overhovedet reagerer. Og så kan du ikke kan nå at undvige eller bremse.

Hvis en bil rammer en fodgænger med 100 km/t i stedet for 80 km/t stiger dødeligheden med 50 %.

 

 

Hov - hvordan kom jeg herhen?

Uopmærksomhed i trafikken: Hov - hvordan kom jeg herhen?

Måske har du oplevet, at være så meget i din egen verden, at du ikke kan huske hvad der er sket de sidste par kilometer? Det kan føles som at sidde i sin egne boble og kaldes "kognitiv distraktion" eller "mental uopmærksomhed". Det kan fx være at du sidder fordybet i en telefonsamtale og derfor ikke har fokus på trafikken. 

Hvis den mentale uopmærksomhed er så stærk, at det påvirker din reaktionsevne i trafikken, kan det øge risikoen for trafikulykker. Du risikerer nemlig at blive markant langsommere til at reagere. Eller måske når du slet ikke at reagere, hvis der sker noget uforudset i trafikken. 

Gode råd: Hvad gør jeg, hvis jeg bliver mentalt distraheret?

Som bilist kan det være godt at vide, hvordan man kan blive bevidst om sin kørsel, og hvilke redskaber man kan bruge til at modvirke, at den mentale uopmærksomhed bliver farlig. Man kan selvfølgelig ikke lade være med at tænke, når man kører bil, men man kan bruge nogle små tricks til at tvinge sig selv til at holde fokus på trafikken og koncentrere sig om køreopgaven. 

 

 • Hvis dine tanker er optaget af fx en konflikt eller ting du skal nå

  Mind dig selv om, hvor du er lige nu, og hvor du skal hen. Få opmærksomheden tilbage til trafikken og dig, der kører bilen. Orienter dig i spejlene, kig på trafikken og fortæl dig selv, hvad du ser.

 • Hvis vejen er monoton og du begynder at dagdrømme, eller du ikke kan huske din kørsel de sidste par km.

  Afbryd det monotone ved fx at skifte radiokanal. Stop bilen, hvis det er muligt og hold en kort pause på 3-4 minutter. Stig ud af bilen – drik en tår vand og kør videre.

 • Hvis du er stresset over, at du er ved at komme for sent til en aftale

  Prøv at acceptere situationen og bevar roen, så det ikke påvirker din kørsel negativt. Har du håndfri telefon, så giv besked om, at du er forsinket. Har du en passager med, så få passageren til at gøre det for dig.

 • Hvis du føler dig træt

  Hold ind til siden, når det er muligt og tag en powernap på 15-20 minutter, før du kører videre. Det er det eneste, der effektivt virker mod træthed.

 • Hvis andre trafikanter gør noget, der irriterer dig

  Lad være med at hidse dig op over det. Sig pyt og glem det. Hvis du bruger din energi på at være sur på andre, går det udover din egen kørsel. Accepter, at alle kan lave fejl i trafikken.

Hør personlige historier om uopmærksomhed