Varebil

Det er modparten, der kommer langt alvorligst til skade, når en varebil kolliderer med en personbil eller blød trafikant. Førere og passagerer i varebilerne kommer sjældent alvorligt til skade i denne type ulykker. Når varebilen rammer et tungt køretøj, fx en lastbil, så er det til gengæld personer i varebilen, der får skaderne.

Husk selen i varebilen

Varebil: Husk selen i varebilen

En seletælling, som Rådet for Sikker Trafik har gennemført i 2020, viser, at kun 91 % af dem, der kører varebil, bruger sikkerhedsselen. I personbil er det 97%.

Selen nedsætter din risiko for at komme til skade eller blive dræbt med 50 %, hvis ulykken sker.

Spænd derfor selen hver gang, du kører. Også i varebilen.

Der er et erhvervskøretøj impliceret i ca. hver 3. dødsulykke i trafikken

Sving sikkert til højre


Det er dit ansvar som chauffør at orientere dig grundigt, inden du svinger til højre.

Stort set alle højresvingsulykker sker omkring højre forhjul og fronten på lastbilen.

Gode råd til et sikkert højresving:

  • Hold forrude og sideruder rene og helt fri for ting som hylder, vimpler, gardiner, skærme mm. Selv en lille ting i forruden kan betyde, at du overser en person tæt på lastbilen.
  • Tjek dine spejle før HVER kørsel. Lastbilen skal fylde ca. 1 cm i hvert spejl, så er spejlet indstillet rigtigt.
  • Hold fokus på trafikken, og koncentrer dig fuldt om køreopgaven ved ethvert højresving. Læg telefon, GPS og andre forstyrrende ting væk i god tid inden krydset.
  • Orienter dig effektivt, både på vej mod krydset og lige inden selve svinget. Tag dig god tid og stop og orienter dig en ekstra gang, så du er sikker på, at der ikke er nogen cyklister i den kritiske zone omkring forhjul og førerhus, når du svinger.

Gode råd når du kører varebil

Varebil: Gode råd når du kører varebil

Spænd selen

Det føles måske upraktisk at tage selen af og på, hvis du skal meget ind og ud af din varebil. Men din risiko for at komme til skade stiger markant, hvis du kører uden sele og bliver involveret i en ulykke. Uanset hvor kort eller langt du skal. Hvert år ville fire passagerer eller førere af varebiler redde livet, hvis de huskede at bruge selen. Selen er ligeså vigtig i varebilen som i din personbi – også for passagerne.

Kend din bil

En varebil reagerer anderledes end en almindelig personbil. Vær opmærksom på at varebilen er højere og tungere, så du ikke mister kontrollen, hvis du skal bremse hårdt op eller undvige i trafikken.

Undgå alkohol

Der er langt flere, der kører med spiritus i blodet i blandt førere af varebil end blandt bilister generelt. Straffen for at køre alkoholpåvirket er den samme som i personbiler, men personskaderne er langt større, når varebiler er indblandet. 

Kør bil – når du kører bil

Uopmærksomhed er ofte medvirkende til ulykker med varebiler. Manglen på opmærksomhed skyldes ofte, at føreren er distraheret af samtaler, telefonsamtaler, SMS’er eller at føreren er træt.

Pas på løse genstande

Sørg for, at værktøj og andre tunge ting er sikret, så det ikke kan kastes rundt i bilen og ramme dig, hvis du bremser hårdt op elller bliver involveret i en kollission.